Frågor & Svar

Vart skall bankens pant noteringar skickas?
Obs viktigt! När du tar lån på din lägenhet skall pantnoteringarna skickas direkt till vår postadress, se adress under kontakt fliken. Det är viktigt att du informerar din bank om detta annars riskerar brevet att försvinna och ditt lån blir ogiltigt.

Akut vattenläcka?

Vid akut vattenläcka i din lägenhet så skall du i första hand försöka stänga av vattnet i din lägenhet om avstängare finns, annars sitter det vattenavstängare i taket i källargångarna. Kontakta även Bravida jouren Tel: 020 – 21 21 12. Obs du får endast stänga av vattnet i källaren vid akut vattenläckage. Informera även styrelsen och fastighetsskötaren vid alla former av vattenläckage.

Jag vill ha insynsskydd till min balkong?
Insynsskyddet till balkongen skall vara helt svart eller grått eller bambu, inga ränder eller andra färger är tillåtna. Vänligen respektera detta. Du beställer insynsskyddet av http://byreus.se/.

Obs! Borra aldrig själv i fasaden! Markiser, vädringshängare, lampa får ej monteras, bygglov krävs. Fasaden tillhör föreningen, inte enskild medlem. El-uttag se nedan.

Vad har jag för nr på mitt förråd i källaren?

Ditt förråd i källaren skall vara uppmärkt med ditt lägenhetsnummer dvs föreningens lägenhetsnummer ej skatteverkets. Om det inte är uppmärkt korrekt så skall du kontakta fastighetsskötaren för hjälp med detta. Du skall även ha ett kombinationslås på förrådet istället för nyckel då föreningens entreprenörer kan behöva komma in i ditt förråd på kort varsel då många rör och avstängningsventiler sitter i förråden

Vart slänger jag sopor?

Hushållssopor och annat sorterat slängs i sopstationen framför brevvägen 7 som föreningen äger. Andra stationer i området ägs av andra föreningar och fastighetsbolag. För grannsämjans skull ber vi er att endast använda vår egen stationen och likaså ska ingen annan än boende i Brf Brevlådan 3 använda vår station. 

Vad får jag spola ner i toaletten?

Obs! Endast vanligt toalettpapper får spolas ner i toaletten som kan lösas upp av vattnet. Det är absolut förbjudet att spola ner våtservetter, tamponger, bindor, kattsand, tops mm.

Vilken spisfläkt får jag/ska jag installera?

Mycket viktigt att detta följs, se: http://brfbrevladan3.se/ventilation/

Jag vill ha ett el-uttag till balkongen?
Kontakta fastighetsskötaren för kontakt till elektriker. Som hyresgäst kan du få el-uttag mot ett tillägg på hyran.

Skötselråd för balkongen?
Varje medlem sköter om underhållet av sig egen balkong.
Trätrallen: Bör behandlas med olja årligen.
Lackade ytor: Räcken rengörs med en trasa och vanligt rengöringsmedel utan slipmedel.
Metallytor: Rostfria dragstag och synliga delar av balkongplattan rengörs med en trasa och vanligt rengöringsmedel utan slipmedel.
Rengöring under trall: Skall utföras av fastighetsskötaren vart 10:e år.

OBS! Trätrallen är tryckkänslig, det blir lätt märken i träet av stolar mm, använd möbeltassar för att undvika skador.

Vem har byggt balkongerna?

Balkongerna byggdes 2015 av Balcona AB
Arkitekt: Tomas Bergstrand Nacka Bygg & Design AB
Besiktningsman: Roland Janson Husteknik AB

Krånglar/gnisslar fönster eller balkong dörrar?

Köp smörjolja på burk med tryckluft och spraya försiktigt i gångjärn och rörliga delar, gör detta även regelbundet så förlänger vi livstiden på fönster och dörrar.

Skötselråd fönster?

Skötselråd fönster har delats ut i brevlådorna. Tvätta av samtliga fönsterplåtar utvändigt från smuts och mossa regelbundet.

OBS Viktigt!! Persiennerna får aldrig vara halvvägs neddragna! Dom skall alltid vara helt uppdragna eller helt nere. Fönstret kan spricka annars pga värmeskillnader som uppstår!.

Var försiktig när du öppnar fönsterna i vädringsläget! För fönstret långsamt bakåt så att du inte skadar gångjärnen.

Entreprenör: Olafur Jonsson, Interoc Dörr & Fönster AB

Besiktningsman: Lars Jogedal, BYFAKO Bygg & Fasadkonsult AB

Det rinner dåligt med varmvatten ur blandaren i duschen?

Då kan det ha fastnat skräp i filtrerna till blandaren. Filtrerna kommer du bara åt genom att skruva loss blandaren. Glöm inte att stänga av vattnet i till blandaren med hjälp av ballofixen i ditt badrum innan du tar loss blandaren. 

 Har föreningen några hyreslägenheter att hyra ut?

Nej, alla hyreslägenheter som kommer in säljs till högstbjudande på öppna marknaden med registrerad fastighetsmäklare. Det finns inga möjligheter att köpa innan visning alla skall ha samma möjlighet att lägga bud, detta gäller både medlemmar och utomstående.

Vem har hand om ekonomin?
Nabo  AB Tel: 010 – 288 00 00 sköter hela föreningens ekonomi.

Jag har inte fått min månadsavgift aviserad?
Kontakta förvaltaren Nabo AB Tel: 010 – 288 00 00 att erhålla nya avier.

Jag behöver hjälp med bodelning, överlåtelse, ändring av kontrakt?
Kontakta förvaltare Nabo AB Tel: 010 – 288 00 00 har jurister och mäklare m.m.

Hur ställer jag upp mitt badrumsfönster?
På brevvägen 1, 3, 5 så vrider du handtaget rakt upp för att få vädringsfunktion.

Saknar du brandvarnare eller är din trasig?
Alla lägenheter skall ha en brandvarnare. Föreningen står för kostnaden  för hyreslägenheterna. Alla medlemmar och hyresgäster bör också ha en 2 kg pulver brandsläckare hemma.

Testa din brandvarnare regelbundet. Batterier köper boende själva.
Läs gärna mer här.

Har inner- eller ytterglasrutan gått sönder eller spruckit?
Varje medlem står själv för kostnaderna för reparation och utbyte av både inner- och ytterglaset enligt föreningens stadgar. Varje medlem omfattas av bostadsrättstillägget i hemförsäkringen genom förenings försäkring. Anmäl skadan till http://www.nlaab.com/

Föreningen har 20% rabatt på arbete och material hos Farsta Glas.

OBS! Du måste själv teckna hemförsäkringen hos valfritt försäkringsbolag.

Nyinflyttad?
Kontakta fastighetsskötaren så ändrar de namn i entrén och på din dörr. Du får inte klistra upp ditt namn i entrén på eget bevåg då du kan skada entrétavlorna. Var rädd om våra trapphus och hissar när du flyttar in och ut, föreningen kan komma att besiktiga trapphuset och hissen efter flytt. Andrahands hyresgäster kan endast få namn på dörren ej i entrén.

Har föreningen städdagar och vem städar fastigheterna?
Trädgården sköts av en trädgårdsmästare. Trapphus och tvättstuga städas av ett städföretag en gång i veckan. Föreningen anordnar ibland en städdag under höst eller vår. 

Jag är intresserad av att hjälpa till med trädgården?

Kontakta styrelsen om du vill ha tillgång till föreningens trädgårdsredskap då kan du hjälpa till att rensa rabatter och plattor från ogräs mm när du har tid och möjlighet. Om du använder föreningens vattenutkastare på utsidan av husen så dra inte åt kranen för hårt när du stänger vattnet för då går kranen sönder. 

Jag har kallt, kalla element?
Pröva först att lufta elementen. Elementnyckel finns att köpa på Clas Ohlson. Om det inte hjälper kontakta fastighetsskötaren för hjälp. Värmen regleras automatiskt via en sensor som känner av yttertemperaturen, när yttertemperaturen går ner under 10 grader så pumpar föreningens undercentral ut värme i elementen. Undercentralen är inställd på att pumpa ut värme vid olika ytter temperaturer, det kan ta ett tag innan alla får värme då hela systemet måste värmas upp. Maximal värme pumpas ut vid minusgrader. Se till att alla ventilationsluckor i källaren är stängda vintertid, be fastighetsskötaren kontrollera detta där du inte kommer in.

Jag ska börja renovera min lägenhet. Mellan vilka tider är det tillåtet att borra och hamra?
Renovering/reparationsarbeten med borrande och hamrande eller andra störande ljud är endast tillåtet på följande tider:
Vardagar kl 08.00 – 17.00
Lördag, söndag, helgdagar kl 11.00 – 17.00

Var mycket försiktig när du borrar i väggarna. Använd alltid en mätare som indikerar avloppsrör och el i väggarna innan du borrar!

VAR RÄDD OM VÅRA TRAPPHUS OCH HISSAR! ANVÄND SKYDDSPAPP I HISSEN!

Jag vill ha autogiro?
Använd dina inloggningsuppgifter för att logga in på Hem och Fastighets hemsida.
Det går även bra att ringa Nabo AB Tel: 010 – 288 00 00.

En närboende granne stör dig?
Försök att först och främst tala med vederbörande och informera om ordningsreglerna som finns uppsatta i trappen. Fortsätter störningarna så kontakta fastighetsskötaren för vidare hjälp. Om du skall ha en festlig tillställning så meddela gärna dina grannar detta i förväg genom att sätta upp en lapp i trappen med ditt telefonnummer. Om du kommer hem sent på natten så smäll inte i entre dörren eller klampa i trappen. Du är även ansvarig för dina besökares uppträdande.

Strömavbrott i tvättstuga, hiss, fastighet?
Kontakta fastighetsskötaren så slipper vi dyra jour utryckningar. Oftast är det bara en propp som måste bytas i fastighetens elcentral i källaren.

Strömavbrott lägenhet?
Kontakta fastighetsskötaren så slipper föreningen eller du själv dyra jour utryckningar. Kolla dina säkringar och huvudströmbrytare i lägenheten först, fungerar det inte så är det troligtvis din lägenhets huvudpropp som gått i fastighetens elcentral i källaren. 

Finns det cykelförråd/barnvagnsförråd?
Ja . Förråd för cyklar och barnvagnar finns i varje fastighet. Cykeln skall vara låst och ha luft i båda däcken.

Vad får förvaras i cykelrummet?

Endast cyklar och barnvagnar får förvaras i cykelrummet. Max 2 cyklar per hushåll får förvaras, cyklarna skall vara i gott skick med hela däck som är pumpade, inga skrotcyklar, bildäck eller annat får förvaras i cykelrummet. Cykeln skall vara låst på något sätt alltid även i cykelrummet. 

Stopp i avloppet?
Pröva gärna att ta loss duschmunstycket och spola med fullt tryck direkt i golvbrunnen under några minuter, samma metod kan fungera med handfatet. Om det inte hjälper, kontakta fastighetsskötaren. Om det beror på ett handhavandefel står boende själv för kostnaden.

Portkod eller entrédörrar fungerar inte tillfredsställande?
Vid fel på portkod anmäler du detta till fastighetsskötaren eller vid fel på entré- eller källardörrar.

Varit ute och rest i världen? Undvik skadedjur!
Vid minsta tecken på skadedjur i bostad eller fastighet, kontakta Anticimex omgående för åtgärd. Obs! Små fjärilar kan vara trädgårdsmal som är helt ofarliga både för människa och textiler. Dessa suger du enklast upp med en dammsugare. All annan skadedjur sugs också upp bäst med dammsugare, släng sen påsen direkt ute i sopbehållaren eller lägg påsen i frysen.

Vilka kanaler ingår i avgiften/hyran?
Du bor i ett ComHem-hus! Du kan kostnadsfritt se comhems baspaket. Önskar du fler kanaler så kontakta ComHem AB för att få TV-kanaler via ComHem-uttaget. Du kan även teckna avtal för fiber-TV.

Fel på bredbandet, inget internet?

Steg1. Kolla din router först, har den el? Är den trasig?

Steg2. Ring din operatör och kolla steg 3.

Steg3. Kolla först strömadaptern i serverskåpet i din lägenhet, är den kall eller för varm så är den troligtvis trasig. Du kan köpa en ny på t.ex. Kjell & Co. Ta med dig strömadaptern och fiberkonvertern till Kjell&co det ska lysa en powerlampa på fiberkonvertern som visar att den får ström. Fiberkonvertern sitter i bredbandsskåpet i hallen, du måste skruva bort två skruvar i plåten i skåpet för att komma åt den, ta loss den försiktigt. Personalen på kjell&co hjälper dig att hitta en ny strömadapter som passar till fiberkonverten. Lyser inte fiberkonverten trots ny strömadapter så köp en ny fiberkonverter.

Steg4. Är problemet fortfarande inte löst, vänd dig då till din internet operatör. Konstaterar operatören att det är fel på hårdvara i huset så skall denna göra en felanmälan till Telia för åtgärd.

Jag behöver nya kopplingar i badrum, blandare kök?

Föreningen använder Brunna VVS till detta. Du står själv för samtliga kostnader, begär att få fakturan till dig, inte till föreningen. http://www.brunnavvs.se/

Jag har ett hål i väggen under inspektionsluckan eller i väggen i badrummet?

Mycket viktigt! Om du har en inspektionslucka i väggen antingen i köket eller hallen så ska det finns ett litet hål i väggen ca 10-30cm under luckan. Om ledningarna i väggen börjar läcka så ska det rinna ut vatten genom hålet för att visa att en läcka finns. Samma hål skall finnas i väggen i badrummet där ledningarna går, ibland finns ingen inspektionslucka utan endast ett hål i badrummet. Ingen av dessa hål får sättas igen med spackel och färg eller silikon. Saknas hålet under inspektionsluckan kontakta fastighetsskötaren för åtgärd.

Jag vill köpa och installera spis, kyl, diskmaskin eller tvättmaskin?
Hjälp föreningen att spara på både el och vatten, installera diskmaskin och tvättmaskin i din lägenhet. Föreningens fastighetsskötare kan hjälpa dig med både köp, installation och leverans av tvätt- och diskmaskin. Obs! Vi rekommenderar att endast använda tvätt- och diskmaskin då man är hemma.

Jag saknar nyckel till komposten? 

Kontakta fastighetsskötaren för att erhålla en nyckel till komposten. Obs! Du måste alltid använda en speciell kompostpåse som finns att köpa på Ica bea, släng inte mat direkt i komposten! Föreningens kompost är den framför brevvägen 7. Framför frimärksvägen 11 hittar du andra sorteringskärl tex batterier mm.

Jag bor i en bostadsrätt, någonting har gått sönder i lägenheten?
Som bostadsrättsinnehavare står du själv för kostnaderna när någonting går sönder i din lägenhet, detta gäller även stopp i avlopp. Du kan ändå få hjälp av fastighetsskötaren men står då själv för eventuella kostnader.

Jag behöver nya nycklar till lägenheten eller fastigheten
Vill du ha nycklar till lägenheten/porten/tvättstugan/cykelrum så kontaktar du Larm & Passerkontroll AB. Kontakta dem direkt på 070 593 56 17. OBS!! Tappa inte sista nyckeln till porten då kan det bli svårt att få nya, se alltid till att ha tre uppsättningar med nycklar till porten, saknar du nycklar kopiera omgående genom att kontakta Larm & Passer! Du måste ta med en nyckel som går till din port för de ska kunna kopiera den.

Behöver du en bricka/tag till porten kontaktar du också larmopasser.se se till att du får fakturan hem till dig eller betalar i butiken. Var beredd på att visa upp lägenhetskontrakt.

OBS! Alla brickor/tags måste användas minst 1ggr per år i båda läsarna entre o källare annars slutar dom att fungera automatiskt.  Anteckna alltid ner också alla siffror på  samtliga nycklar och brickor då blir det enklare att få nya av  låssmeden om du skulle tappa nån. 

Jag vill bygga om i lägenheten, behöver jag tillstånd?
Om du vill riva en vägg krävs godkännande från styrelsen kontakta fastighetsskötaren för inspektion. Det är absolut förbjudet att på ett eget bevåg röra vattenkranar och el-installationer i källaren. Avstängning av vatten och el centralt skall alltid aviseras i trappen och kräver styrelsens godkännande. Endast behörig personal får göra detta.

Jag vill ha en ny säkerhetsdörr?

Kontakta Secor, Nicholai 072-735 93 44. Du står för kostnaden.

Får jag ha dörrmatta utanför dörren?

Nej det blir svårt för städarna att städa då. Enligt brandskyddsregler är detta förbjudet också.

Vart kan jag lämna batterier, lampor, färg och annat farligt avfall?
Närmaste miljöstation är Shell Bensinstation Grycksbovägen 79. De närmaste återvinningsstationerna finner du nedan.

Framför frimärksvägen 11 finns batteri holkar.

Östberga återvinningsstation
Bussens väg 2, 122 41 Enskede

Högdalens återvinningsstation
Kvicksundsvägen 16, 124 59 Bandhagen

Jag vill hyra ut i andra hand, hur gör jag?
Se fliken andrahandsuthyrning.

Vilka bredbandsleverantörer finns? Ingår Internet i avgiften/hyran?
Internet ingår ej i avgiften.

ComHem och Telia Stadsnät finns. Här kan du välja leverantör. Inga gruppavtal finns, du väljer själv leverantör.

Du kan få bredband via ComHem-uttaget eller nätverksuttaget. Anslut datorn till nätverksuttaget så väljer du själv leverantör i portalen du kommer till.  Comhem uttag eller ledningar till comhem uttag får aldrig tas bort. Ledningar från Server skåpet i hallen till uttag i lägenheten och själva uttagen får tas bort men ta aldrig bort server skåpet i hallen, utrustningen ägs av Telia.

Jag saknar bokningscylinder till tvättavlan?
Kontakta Larm o passer AB i kärrtorps centrum för att erhålla en ny bokningscylinder mot avgift. Det är förbjudet att använda andra bokningscylindrar än de som erhålls av föreningen! Det är tillåtet att ha 2 bokningscylindrar.

Tvättmaskinen eller annan utrustning i tvättstugan är trasig?
Felanmäl till fastighetsskötaren, kolla alltid filterna till torktumlaren, är dom skadade på nåt sätt eller om det gått hål så anmäl till fastighetsskötaren så han kan köpa nya, det är viktigt att filterna är hela så att maskinen inte fylls med damm och går sönder. Föreningen använder sig av Hushållsservice för reparation av tvättstugans alla maskiner du kan kontakta dom direkt för felanmälan efter godkännande av fastighetsskötare eller styrelsen föreningen har kundnr där.

Det saknas utrustning i tvättstugan och hur städar jag efter mig?
Om det saknas trasor, skurmopp, hink kontakta fastighetsskötaren. Städa alltid efter varje tvättpass det innebär att du torkar av alla maskiner, rensar luddfiltret i torktumlare och torkskåp, sopar golvet och slutligen skurar golvet innan du lämnar tvättstugan.

Torktumlaren stannar i tvättstugan? Torktumlaren behöver mycket luft öppna gärna fönstret när den är igång se till att stänga fönstret efter dig bara. Maskinen får fyllas till max hälften med tvätt alt kör programmet huvudkuddar då stannar maskinen inte.

Hur låser jag tvättstugan när jag tvättar?
Genom att sätta din bokningscylinder över dörrens låscylinder. Lås alltid tvättstugan när du tvättar.

Finns det parkeringsplatser att hyra?
Ja, se fliken parkeringsplatser. OBS! Stå aldrig på service bil parkeringen inte ens för en kort stund, den är endast till för fastighetsskötaren och servicebilar som kan komma dygnet runt i akuta ärenden!

Vad får jag förvara i mitt källarförråd?
Överfyllda förråd bidrar till en ökad brandrisk, töm och städa ditt förråd regelbundet. Självklart är det absolut förbjudet att ha brandfarliga vätskor och gasoltuber i ditt källarförråd.

Vad ingår i månadsavgiften?
Värme och vatten. Bruka varm- och kallvattnet sparsamt, det är en av fastighetsägares stora utgifter.

Jag saknar bricka till gymmet?

Den du köpte din bostad av skall lämna sin bricka vidare till köparen. Om du inte fått nån bricka av säljaren till gymmet så kontakta denna. Om brickan saknas kontakta styrelsen.

Jag behöver byta kolfilter och fettfilter till min köksfläkt?
Du ska med jämna mellanrum (ungefär var tredje månad) ta loss fettfiltret och rengöra det i diskmaskinen eller för hand. Kolfiltret skall bytas vid behov, rekommenderat vart tredje år. Reservdelar som kolfilter och fettfilter går att köpa på exempelvis Reservex.

Hur kan jag förebygga och undvika fukt- eller vattenskador?
Lämna inte diskmaskinen eller tvättmaskinen igång när du inte är hemma. Använd aqua stop på slangen till maskinerna som stoppar vattnet automatiskt vid läckage. Brunna VVS kan hjälpa dig att installera aqua stop.

Duscha gärna med badrumsdörren öppen för att släppa ut fukt. Ha gärna badrumsfönstret öppet när du duschar. Städa under badkar och rengör kaklet regelbundet.

Jag saknar rördelar, kopplingsdelar eller packningar till avlopp i kök eller badrum?
Fredells byggvaruhus i Sickla har de delar du behöver ta med originalen.

Jag har problem med min ventilation?
Kolla regelbundet att din ventilation fungerar i lägenhet och badrum. Känn med handen att det suger luft och testa din ventilation genom att sätta en bit toalettpapper över ventilationen, suger inte pappret fast så är trycket för lågt.  Kontakta fastighetsskötaren om ventilationen inte fungerar.

Vattenskada i bostaden? Anmäl vattenskadan till ditt hemförsäkringsbolag, föreningens försäkringsbolag och till styrelse och föreningens fastighetsskötare. Vid akut vattenläcka kontakta Bravida Jour anslag i trappen och styrelsen.                                                

Jag vill ha persienner?
Föreningen byter fönster under 2016. Samtliga nya fönster kommer vara försedda med persienner. Det är inte tillåtet att byta persienner till annan kulör. Det är viktigt att vi har en helhet. Se fliken leverantörer för hjälp.

Belysning på balkong eller i fönster?
Ljusslingor i fönster och på balkongen kan under juletid användas men absolut inte under årets övriga dagar. Undvik ljusslingor som blinkar eller varierande färger. Tänk på dina grannar.

Finns det förråd att hyra? Kan jag behålla förrådet om jag flyttar?

Ja kolla under fliken förråd, ja du kan behålla det extra förråd som du hyr av föreningen även om du flyttar, meddela styrelsen att du önskar detta.

Jag vill ha en ej reklam skylt? Föreningen eftersträvar att ha ett så enhetligt intryck som möjligt både till det yttre och inomhus därför är det bäst om du ber om en ej reklam skylt från fastighetsskötaren. Han kan skriva ut en åt dig, välj mellan EJ REKLAM eller EJ REKLAM/TIDNINGAR. Vill du ytterligare minska din brevmängd kan du skaffa en digital brevlåda hos kivra.com och även anmäla att du inte vill ha adresserad reklam på swedma.se/reklamsparr/

Får man rasta hunden på föreningens mark?

Nej det är inte tillåtet att rasta sin hund på föreningens mark, det finns gott om promenadstråk i närheten att göra detta på.  Däremot får du som du medlem i föreningen såklart umgås med din hund på föreningsmark.

Vad kan jag göra för att hjälpa föreningen och därmed mig själv att få en bra ekonomi?
– Betala din hyra eller avgift i tid.
– Var sparsam med kall- och varmvatten.
– Släck alltid efter dig i tvättstugan.
– Anmäl droppande kranar i din lägenhet eller fastigheten till förvaltaren.
– Duscha gärna med badrumsdörren öppen, det släpper ut fukten.
– Använd gärna torktumlaren än torkskåpet.
– Ta några spadtag med snöskyffeln på vintern.
– Släng inte skräp eller fimpar på föreningens mark och hjälp gärna till att hålla rent.
– Lämna inte diverse skräp i källargångar, trapphus eller vid molokerna.
– Installera diskmaskin och vattensnåla kranar i kök och badrum.
– Håll koll på ditt badrum, låt en kunnig besiktiga med jämna mellanrum. Vid skador informera försäkringsbolag, förvaltaren och styrelsen.